Prešovská Rozmarija išla reprezentovať SR do Poľska

25.07.2005 Prešov

Prešov 25. júla (TASR) - Na Svetový detský folklórny festival odcestoval z Prešova folklórny súbor Rozmarija pôsobiaci pri tunajšom ABC Centre voľného času. ...
Prešov 25. júla (TASR) - Na Svetový detský folklórny festival odcestoval z Prešova folklórny súbor Rozmarija pôsobiaci pri tunajšom ABC Centre voľného času. V poradí trinásty ročník podujatia pod ústredným mottom Deti hôr sa uskutoční v šiestich poľských mestách v okolí Nowého Saczu do konca júla.

Podľa informácie umeleckej vedúcej súboru Daniely Kovalčikovej Rozmarija bude jediným reprezentantom SR, pričom vystúpia kolektívy zo šiestich krajín sveta a šesť súborov hostiteľského Poľska. Slovensko tak Rozmarija vo svojej 13-ročnej histórii zastupuje už po 20. raz.
Dovedna 35 dievčat a chlapcov z Rozmarije okrem starších tancov predvedie i novonacvičené folklórne pásmo Pod šmikňu približujúce tradície kováčskeho remesla. Navyše budú prezentovať na festivale tradičné i moderné ľudovo-umelecké výrobky prešovského umeleckého kožiara Štefana Kovalčika.
Festival spadá pod ochranné krídla UNESCO, jej organizácie C. I. O. V. , ktorá zastrešuje festivaly najvyššej kvality. Na kvalitu vystúpení bude aj dozerať medzinárodná komisia tejto organizácie.
Rozmarija si na sobotu 30. júla na spoločné vystúpenie privedie do prešovského prímestského prírodného kúpaliska Delňa a do rekreačnej oblasti Sigord hosťa zo severu Poľska, súbor Kurpie.
 

Vyberte región